Η χρήση τεχνητών δακρύων στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας
Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι η χρήση τεχνητών δακρύων. Ποια, όμως, είναι τα καταλληλότερα που μπορείτε να εμπιστευτείτε; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή τεχνητών δακρύων, αφού πρώτα μάθετε τι είναι η ξηροφθαλμία και ποιες οι αιτίες που την προκαλούν…
Τι είναι η ξηροφθαλμία
Η ξηροφθαλμία παρουσιάζεται συχνότερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής δακρύων. Αποτελεί μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση, αφού προκαλεί ερεθισμό και ερυθρότητα στα μάτια και συχνά την αίσθηση ύπαρξης ξένου σώματος. Ο όρος «ξηροφθαλμία» παραπέμπει στην αίσθηση ξηρότητας και ερεθισμού που αναφέρουν συχνά τα άτομα που υποφέρουν από αυτή. Η πάθηση, όμως, εκτός από τη δακρυϊκή στοιβάδα, προσβάλλει και τα επιθηλιακά κύτταρα του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς, εξαιτίας των μεταβολών στην ποσότητα και στην ποιότητα της δακρυϊκής στοιβάδας.
Οι αιτίες
Οι λόγοι που προκαλούν τη δυσλειτουργία της δακρυϊκής στιβάδας είναι πολλοί, όπως ορμονικές αλλαγές, αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονή στους αδένες των βλεφάρων ή αλλεργική πάθηση. Η ξηροφθαλμία προκύπτει όταν υπάρχει αδυναμία να παραχθεί επαρκής ποσότητα δακρυϊκού υγρού. Συχνές αιτίες της μειωμένης παραγωγής δακρύων μπορεί να είναι:
- Η γήρανση
- Παθήσεις όπως σύνδρομο Sjögren, αλλεργίες, ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος, σκληρόδερμα, διαταραχές του θυρεοειδούς
- Έλλειψη βιταμίνης Α
- Η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων όπως αντιισταμινικά, αποσυμφορτητικά, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για υψηλή πίεση, ακμή ή Parkinson, αντισυλληπτικά
- Απευαισθητοποίηση κερατοειδούς νεύρου προκληθείσα από χρήση φακών επαφής, βλάβη νεύρου ή βλάβη που προκαλείται από εγχείρηση laser (αν και τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας που συνδέονται με αυτή την εγχείρηση είναι συνήθως παροδικά)
Η χρήση τεχνητών δακρύων
Η ξηροφθαλμία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πολλών παθήσεων ή διαφόρων συνθηκών. Για παράδειγμα, μπορεί να σας εκδηλωθεί στην περίπτωση που βγείτε έξω -π.χ. για περπάτημα- μια μέρα που έχει πολύ κρύο και αέρα ή αν έχετε εργαστεί πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή σας. Μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της ξηροφθαλμίας εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας που σας ταλαιπωρεί ή κάποιου φαρμάκου που χρησιμοποιείτε και το οποίο έχει ως ανεπιθύμητη ενέργεια την ξηροφθαλμία. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλετε είναι μια ανακούφιση. Ευτυχώς, υπάρχει μεγάλη ποικιλία τεχνητών δακρύων που μπορούν να σας προσφέρουν άμεση βοήθεια. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, μια ουσία που συμβάλει στην λίπανση των ματιών.
Όλα τα δάκρυα δεν είναι ίδια!
Πολλά τεχνητά δάκρυα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, αλλά τα δραστικά τους συστατικά εξατμίζονται γρήγορα με αποτέλεσμα το ενοχλητικό πρόβλημα να επανέρχεται. Στα φαρμακεία, ωστόσο, υπάρχουν τεχνητά δάκρυα -όπως το Optive fushion– που παρέχουν οσμωπροστασία, χρησιμοποιούν, δηλαδή, συμβατές διαλυμένες ουσίες που διεισδύουν βαθιά κάτω από τη δακρυϊκή στοιβάδα στα οφθαλμικά επιθηλιακά κύτταρα για να τα προστατεύσουν, ενώ δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ στα μάτια που εμποδίζει τα συστατικά των τεχνητών δακρύων και την υγρασία να εξατμιστούν. Έτσι, το ευεργετικό τους αποτέλεσμα είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμο. Ένα ακόμη σημείο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η περιεκτικότητα του προϊόντος που θα αγοράσετε σε υαλουρονικό οξύ καθώς και η ποιότητά του τελευταίου. Για παράδειγμα, ένα σκεύασμα μπορεί να σας φανεί κάπως πιο οικονομικό σε σχέση με κάποιο άλλο, ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή περιέχει χαμηλή ποιότητα ή μικρή ποσότητα υαλουρονικού οξέος. Το καλύτερο είναι να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό προϊόν για τα μάτια σας.
Μικρές τεχνικές για να περιορίσετε τα συμπτώματα:
* Αυξήστε τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο σας -στην περίπτωση που είναι χαμηλά- χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα. Αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους, όταν υπάρχουν άτομα που καπνίζουν. Αποφεύγετε να βρίσκεστε κοντά σε πηγές θερμού αέρα (σεσουάρ).
* Η χρήση τεχνητών δακρύων 3-4 φορές την ημέρα ή με τις οδηγίες του γιατρού σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρείτε τα μάτια σας υγρά. Αποφύγετε σταγόνες ή κολλύρια που ισχυρίζονται ότι απλά ανακουφίζουν από την ερυθρότητα.
* Εάν είστε ένας από τα εκατομμύρια των εργαζομένων που περνούν τη μέρα τους στον υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι κάνετε συχνά διαλείμματα, όταν κοιτάζετε την οθόνη. Οι υπολογιστές αποτελούν μια βασική αιτία ξηροφθαλμίας. Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20: κοιτάτε σε κάποιο σημείο που βρίσκεται μακριά από την οθόνη σας (τουλάχιστόν 5 με 6 μέτρα μακριά) κάθε 20 λεπτά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Η οθόνη καλό είναι να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας και σε απόσταση περίπου 45-75 εκατοστών.
* Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του δακρυϊκού φιλμ και στην υγεία των αδένων που βρίσκονται στη βάση των βλεφαρίδων και οι οποίοι λιπαίνουν τα μάτια σας. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου και τρόφιμα, όπως ο σολομός, τα αυγά, το σπανάκι, τα καρύδια και η σόγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3. Εάν σκοπεύετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα, φροντίστε να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό προϊόν.
* Πίνετε νερό: η ενυδάτωση είναι ένας από τους καλύτερους και ευκολότερους τρόπους για να διατηρείτε τα μάτια και το σώμα σας καλά ενυδατωμένα. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα.
*Αποφύγετε το μακιγιάζ των ματιών σας (ειδικά τη μασκαρά) και πλένετε καλά τα πινέλα σας για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων. Η αύξηση των βακτηρίων μπορεί να φράξει τους αδένες που παράγουν λίπος και συμβάλει στην ξηρότητα. Αποφύγετε τις κρέμες δέρματος που περιέχουν ρετινόλη γύρω από τα μάτια γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Φροντίστε να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο.
*Αν πρόκειται να βρεθείτε έξω με κρύο καιρό, προστατέψτε τα μάτια σας από τον άνεμο και τον κρύο αέρα με γυαλιά ηλίου. Θα πρέπει, επίσης, να κατευθύνετε τους αεραγωγούς του κλιματισμού μακριά από το πρόσωπό σας όταν οδηγείτε επειδή ο ζεστός αέρας μπορεί να στεγνώσει τα μάτια σας πολύ γρήγορα, προκαλώντας ξηρότητα και δυσφορία.
* Έχετε κατά νου ότι ένας φυσιολογικός ρυθμός να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας είναι μία φορά κάθε πέντε δευτερόλεπτα. Διαφορετικά, τα μάτια δεν υγραίνονται αρκετά, με αποτέλεσμα να τσούζουν και να πονάνε.