Ωχρά κηλίδα

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: τα αντιοξειδωτικά συστατικά που την προλαμβάνουν

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας; Ποιες οι αιτίες που την προκαλούν και ποια ευεργετικά συστατικά την προλαμβάνουν; Διαβάστε τι αποκαλύπτουν οι μελέτες…

Τι είναι εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Η συγκεκριμένη διαταραχή αναφέρεται συχνά ως γεροντικός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και επηρεάζει την κεντρική όραση. Πρόκειται για μια συχνή εκφυλιστική νόσο, η οποία κάνει την εμφάνισή της με το πέρας των χρόνων και αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν εξασθένιση ή και παραμόρφωση της όρασης, προοδευτική απώλεια της ακρίβειας στην κεντρική όραση ή εμφάνιση «τυφλών σημείων» στο κεντρικό πεδίο της όρασης. Για παράδειγμα, αν επιχειρήσετε να κοιτάξετε μία φωτογραφία και δεν μπορείτε να δείτε καθαρά τι υπάρχει στο κέντρο της, αλλά βλέπετε καθαρά στα άκρα, τότε είναι πιθανό να πάσχετε από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Αυτό συμβαίνει γιατί στην περίπτωση αυτή διατηρείται η περιφερική όραση, ενώ επηρεάζεται η κεντρική. Ωστόσο, σε άτομα προχωρημένης ηλικίας (άνω των 65), ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας μπορεί να επηρεάσει την κεντρική όραση, δηλαδή, την όραση που χρειαζόμαστε για να διαβάσουμε ή να κάνουμε εργασία από μικρή απόσταση, π.χ. πλέξιμο. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η ηλικία θεωρείται βασική αιτία καθώς η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους. Σπανίως εμφανίζεται και σε άτομα κάτω των 55. Η έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί, επίσης, να προκαλέσει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (ηλιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας). Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της παίζει και το οικογενειακό ιστορικό που σημαίνει ότι αν έχετε άτομα στην οικογένεια σας που πάσχουν από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας αυξάνονται και οι πιθανότητες να νοσήσετε και εσείς. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διάγνωση και εξετάσεις

Απαιτείται γενικός έλεγχος της όρασης με οπτότυπο από οφθαλμίατρο και οφθαλμοσκόπηση. Παράλληλα, γίνεται βυθοσκόπηση και φλουορο-αγγειογραφία στην οποία χορηγείται ενδοφλέβια σκιαγραφικό υγρό.

Θεραπεία και πρόληψη

Στα πρώτα στάδια αντιμετωπίζεται με laser και φαρμακευτική θεραπεία με ειδικές σταγόνες ή φωτοδυναμική θεραπεία που συνδυάζει και χρήση φαρμάκων και εφαρμογή laser. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και χειρουργική αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Η πρόληψη περιλαμβάνει την αποφυγή του καπνίσματος και τον περιορισμό της έκθεσης στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία παρέχουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες που αποτελούν την βασική αιτία των εκφυλιστικών νόσων, όπως η εκφυλιστική ωχρά κηλίδα.

Τα συστατικά που προστατεύουν από την νόσο

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Ophthalmology, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Tufts Jean Mayer USDΑ συνεκτίμησαν την επίδραση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και συνηθειών διατροφής σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο να αναπτύξει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
Πρόκειται για στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από περίπου 4.000 άτομα που συμμετείχαν σε μελέτη, η οποία αφορούσε στις οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία. Οι θρεπτικές ουσίες που συσχετίστηκαν με τον μικρότερο κίνδυνο για εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας είναι: οι βιταμίνες C και Ε, ο ψευδάργυρος, η λουτεΐνη. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το β-καροτένιο, συστατικό που συχνά συνδέεται με την υγεία των ματιών, δεν συσχετίστηκε στην παρούσα μελέτη με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.
Σύμφωνα και με μία άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης JAMA, η χορήγηση λουτεϊνης και ζεαξανθίνης, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών -μόνα τους ή σε συνδυασμό- θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.
Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το βότανο ginkgo biloba συμβάλλουν στη διατήρηση του οφθαλμικού συστήματος, αποτρέποντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Τα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την υγεία των οφθαλμών βρίσκονται στα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς και σε πολλά είδη ψαριών. Τα εσπεριδοειδή αποτελούν καλή πηγή της βιταμίνης C. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει πάντα να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που θα μας διασφαλίζει επάρκεια όλων των θρεπτικών συστατικών, μπορούμε να είμαστε σίγουροι με την λήψη κάποιου εξειδικευμένου συμπληρώματος διατροφής για τα μάτια, όπως το Οptiguard. Περιέχει εννέα αντιοξειδωτικά συστατικά: λουτείνη, ασταχανθίνη, ζεαχανθίνη, eyebright, quecertin, rutin, bilberry, ginko biloba, σελίνιο καθώς και βιταμίνη Α,C, B2 και ψευδάργυρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *