Ξηροφθαλμία optive

7 τρόποι να αντιμετωπίσετε την ξηροφθαλμία που προκαλεί ο υπολογιστής σας

Εργάζεστε πολλές ώρες στον υπολογιστή και νιώθετε τα μάτια σας στεγνά και ερεθισμένα; Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις για να αποφύγετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα…

Φροντίστε τα γυαλιά σας

Αν φοράτε γυαλιά, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για τους ειδικούς φακούς που μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από την ακτινοβολία της οθόνη του υπολογιστή σας και να τα διατηρήσουν ενυδατωμένα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι φοράτε τα σωστά γυαλιά. Διαφορετικά, τα μάτια σας θα κουράζονται μπροστά στην οθόνη.

Τοποθετήστε σωστά την οθόνη υπολογιστή

Η σωστή τοποθέτηση της οθόνης στο γραφείο σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της οπτικής κόπωσης και να σας προσφέρει μια πιο εργονομική στάση. Ακόμη, εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιείτε μια μεγαλύτερη οθόνη. Επίσης, μεγεθύνετε τη γραμματοσειρά, όποτε είναι δυνατόν, για να διευκολύνετε την ανάγνωση. Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας περίπου 50 με 65 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σας. Η οθόνη πρέπει να είναι τοποθετημένη σε τέτοιο ύψος ώστε να κοιτάζετε στη μέση της. Δεν χρειάζεται να σκύβετε ή να κάθεστε άβολα για να δείτε καλά την οθόνη του υπολογιστή

Ρυθμίστε την οθόνη του υπολογιστή

Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο προστασίας από την ακτινοβολία του υπολογιστή σας για να μειώσετε τυχόν έντονο και ανεπιθύμητο φως που μπορεί να δυσχεράνει την όραση σας. Σημειώστε, επίσης, ότι οι πιο επίπεδες οθόνες τείνουν να εκπέμπουν λιγότερη λάμψη. Προσαρμόστε τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης του υπολογιστή σας μεταξύ 70 και 85 Hz. Οι περισσότερες οθόνες υπολογιστών ανανεώνονται με ρυθμό 60 Hz. Ωστόσο, αυτή η ταχύτητα μπορεί να προκαλέσει τρεμόπαιγμα που θα κουράσει τα μάτια σας. Ρυθμίστε, επίσης, τη φωτεινότητα της οθόνης του υπολογιστή σας. Εάν ένας ιστότοπος με λευκό φόντο είναι πολύ φωτεινός πρέπει να μειώσετε την φωτεινότητα της οθόνης. Από την άλλη, αν η οθόνη σας φαίνεται γκρι ή θαμπή, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αυξήσετε τη φωτεινότητα της.

Ρυθμίστε έξυπνα το Φωτισμό

Η θέση που έχετε τοποθετήσει τον υπολογιστή σε σχέση με τις πηγές φωτός μπορεί να συμβάλει στην καταπόνηση των ματιών σας. Είναι καλύτερο αν η οθόνη του υπολογιστή σας είναι μακριά από το παράθυρο (δηλαδή, όχι μπροστά από ένα παράθυρο ή πίσω από αυτό). Αυτό μειώνει τη λάμψη που προέρχεται από εξωτερικές πηγές φωτός που μπορεί να ερεθίσουν και να «στεγνώσουν» τα μάτια σας. Εάν το γραφείο σας πρέπει να βρίσκεται απέναντι από ένα παράθυρο, πάρτε περσίδες ή κουρτίνες για να μειώσετε την αντανάκλαση.

Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να σας να διατηρήσετε τα μάτια σας και την όραση σας σε καλή κατάσταση. Για παράδειγμα, η λουτεϊνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό καροτενοειδές που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο σύμμαχο στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

Κάντε διαλείμματα

Εάν εργάζεστε σε υπολογιστή όλη μέρα, είναι σημαντικό να κάνετε συχνά διαλείμματα. Αυτά τα διαλείμματα δεν χρειάζεται να είναι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κάθε μία ή δύο ώρες, αφιερώστε λίγα λεπτά για να σηκωθείτε από το γραφείο. Κάντε έναν μικρό περίπατο και τεντώστε τα χέρια και τα πόδια σας. Η τακτική απομάκρυνση από τον υπολογιστή σας μπορεί να μειώσει την κόπωση των ματιών και την ξηρότητα, αλλά μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στον αυχένα ή στην πλάτη που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε, όταν κάθεστε πολλές ώρες στον υπολογιστή.

Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα

Οι κατάλληλες οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να σας διασφαλίσουν ότι τα μάτια σας θα λιπαίνονται ενώ εσείς χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας. Μπορείτε να αγοράσετε τεχνητά δάκρυα χωρίς συνταγή τα οποία θα χρησιμοποιήσετε όταν νιώθετε τα μάτια σας στεγνά. Ορισμένα, μάλιστα, προϊόντα τεχνητών δακρύων -όπως το Optive plus– περιέχουν καστορέλαιο που θεωρείται πολύ ευεργετικό στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας. Τα συστατικά του το καθιστούν ιδανικό για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας που προκαλείται από τον υπολογιστή.

To καστορέλαιο στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας

Tι είναι το καστορέλαιο.

Το καστορέλαιο είναι ένα είδος φυτικού ελαίου που παράγεται από το τροπικό φυτό Ρίκινος, που καλλιεργείται συνήθως στη Δυτική Ινδία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική. Όσον αφορά στην θεραπευτική του χρήση, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το καστορέλαιο ως καθαρτικό ή ως ένα έλαιο για την φροντίδα των μαλλιών. Ωστόσο, οι φαρμακοπαραγωγοί έχουν, επίσης, χρησιμοποιήσει καστορέλαιο ως συστατικό σε διάφορα φάρμακα. Για παράδειγμα, το καστορέλαιο προστίθεται συχνά σε θεραπείες κατά του καρκίνου (πακλιταξέλη και ντοσεταξέλη). Οι ειδικοί έχουν ακόμη κατά καιρούς χρησιμοποιήσει καστορέλαιο στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων των ματιών, και -όπως θα δείτε παρακάτω- είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία και της ξηροφθαλμίας.

Πώς ωφελεί το καστορέλαιο τα ξηρά μάτια;

Οι ερευνητές μελέτησαν τα πιθανά οφέλη από τη χρήση του καστορέλαιου που περιέχεται ως συστατικό σε σταγόνες τεχνητών δακρύων. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ζώα του 2014, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Veterinary Medical Science, οι ειδικοί εξέτασαν επίδραση που είχε η εφαρμογή ενός διαλύματος που περιείχε καστορέλαιο και υαλουρονικό νάτριο στα μάτια ενός χοίρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το μείγμα είχε προστατευτική δράση κατά της ξηρότητας των ματιών και συνέστησαν τη χρήση του μείγματος ως τεχνητό δάκρυ.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Contact Lens and Anterior Eye διαπίστωσε ότι η εφαρμογή στα μάτια μιας σταγόνας που περιείχε καστορέλαιο βοήθησε στη μείωση της ξηροφθαλμίας αυξάνοντας το πάχος του λιπιδικού στρώματος των δακρύων. Μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology εξέτασε τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων που περιέχουν καστορέλαιο στη θεραπεία της δυσλειτουργίας των μεϊβομιανών αδένων (MGD), μια κοινή αιτία ξηροφθαλμίας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εφάρμοσαν ένα μείγμα που περιείχε 2 τοις εκατό καστορέλαιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι οφθαλμικές σταγόνες καστορέλαιο ήταν αποτελεσματικές στη θεραπεία του MGD, ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το καστορέλαιο δημιουργεί μια μεμβράνη πάνω από το μάτι που μειώνει την πιθανότητα να εξατμιστεί η υγρασία με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ξηρά.